Svi bismo voleli da budemo ubedljivi i sigurni govornici. Sanjamo o samopouzdanom izlasku na scenu i držanju govora ili prezentacije, razbijanju leda savršenom šalom, obuzimanju publike dobrom pričom, odgovaranju sa lakoćom na najkomplikovanija pitanja.

Realnost je međutim često daleka od savršenstva. Često nas naši strahovi preplave pa zamišljamo sebe kako se saplićemo na stepenicama, zaboravljamo tekst ili se osramotimo pred publikom. Lako je intepretirati ove strahove kao upozorenje da će nešto krenuti po zlu, kao znak da mi nismo za javne nastupe.

Ako smatrate da vam strah neizbežno stoji na putu ka javnom nastupu, imamo dobre vesti za vas. Ne morate nadvladati strah kako biste bili dobar govornik.

Imamo par saveta o tome kako kontrolisati vaš strah od javnog nastupa, kako da vas ne parališe I ne stane vam na put savršenom govoru:

1. Pripremite se- zvuči jednostavno ali prvi korak ka savršenom govoru jeste priprema. Naučite materiju dobro I vladajte stvarima o kojima pričate. Naučite koji slajd ide posle kojeg I u kom delu govora treba promeniti slajd kako bi pratio temu o kojoj govorite. Savetujemo I pravljenje ček liste stvari o kojima govorite kako biste mogli na najjednostavniji način da pratite kako napredujete.

2. Budite realni- Neki strahovi su realni, neki nisu. Ako imate 100 slajdova i 30 minuta, strah od toga da nećete stići je sasvim realan. Ali, šanse da Vam se ljudi smeju usred govora su jako male. Možete i napisati spisak strahova koji imate kao i spisak toga šta je ono najgore što može da se desi. Kada uzmete i pročitate šta ste napisali postaće vam jasno koji su to strahovi i moguće situacije realni.

3. Budite ranjivi- ustaljeno je mišljenje da samopouzdanost može sprečiti da se bilo šta loše desi. Međutim, istina je da naša ranjivost može biti naše najjače oružje. Način da se povežete sa publikom je da budete pre svega čovek. To znači sledeće: pravite zastoje i greške! Dozvolite publici da vas upozna!

4. Budite velikodušni- Više od svega, način da prevaziđete svoj strah jeste da budete velikodušni prema svojoj publici. To što želite da im ponudite potrebno je njima, oni to žele i vi, velikodušno žeite da im to date. Dozvolite da vaše dobronamerne i ljudske potrebe i želje prevaziđu strah.